google-site-verification=fr4_ZE2JzJWiraWO_AJg1gtamiCTFecwisElF2H4QUo
Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Ekibalance

Paardentandarts CEqD Romeo Vangoethemd

Paardenosteopaat EDO Lisbeth Wijnants

Voor een gezonder paard, betere prestaties en een fijnere samenwerking!

Myofasciale therapie

Naast osteopathie gebruik ik myofasciale therapie, onder de vorm van dry needling en medical taping ter ondersteuning en bevordering van de osteopathiebehandeling. Deze technieken zijn aanvullend en geen vervanging van de osteopathie.

Dry needling

Dry needling is een behandelmethode uit de humane kinesitherapie die wordt ingezet bij pijnlijke of gespannen spieren.

Hierbij wordt gebruikgemaakt van een dunne acupunctuurnaald waarmee verhardingen (triggerpoints) in de spieren snel en doeltreffend worden aangepakt, zodat de spieren onmiddellijk en langdurig terug ontspannen. 

Hoewel dry needling (droge naaldtechniek, omdat er geen vloeistof wordt ingespoten) net als acupunctuur gebruikmaakt van dunne naalden zijn er toch enkele belangrijke verschillen tussen deze twee behandelvormen. Bij acupunctuur worden meerdere naalden in de huid geplaatst om de energie van het lichaam te beïnvloeden. Bij dry needling wordt er meestal met één dunne naald in de gespannen spier of triggerpoint geprikt om deze terug los te maken.

Hoe werkt dry needling? 

Triggerpoints liggen vaak aan de oorzaak van klachten zoals bewegingsbeperkingen, stijfheid of pijnklachten. Triggerpoints zijn kleine verkrampingen in de spiervezels die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, waaronder stress, overbelasting, trauma, het steeds herhalen van dezelfde bewegingen, na operaties.... Het lichaam bouwt de triggerpoints dus willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder lichaam, mens en dier, triggerpoints heeft, maar dat men daar niet altijd last van hoeft te hebben.

De therapeut gaat op zoek naar de triggerpoints door het opzoeken van pijnlijke zones. Door één of meerdere spieren aan te prikken wordt de spanning die opgestapeld zit in de spieren ontladen en kan de spier terug ontspannen. Tijdens het aanprikken van de spier kan een kort schokje of een lichte samentrekking van de spier zichtbaar en voor het dier voelbaar zijn. Dat is normaal en niet schadelijk. Daarna zal de spier zich ontspannen.

De meeste dieren ervaren dry needling als ontspannend en laten het zeer goed toe.

Waarom dry needling bij osteopathie?

Sommige dieren hebben veel pijn en spierspanning wat het soms moeilijk maakt om het paard osteopathisch te behandelen. Door eerst dry needling toe te passen, verdwijnt al veel pijn en spanning, wat manipulaties op dieper niveau makkelijker en minder pijnlijk maakt. Ook kunnen triggerpoints, en dus spanning en pijn, het resultaat van een osteopathiebehandeling negatief beïnvloeden, indien ze niet uitgeschakeld worden. De spierspanning veroorzaakt door een triggerpoint zou ervoor kunnen zorgen dat het osteopathisch behandelde gewricht opnieuw geblokkeerd geraakt.

Daarbij is het een zeer efficiënte techniek, die onmiddellijk en langdurig resultaat geeft.

Belangrijk is wel dat de methode en techniek van dry needling diervriendelijk, zo efficiënt mogelijk en met respect voor het fascia uitgevoerd wordt. Vandaar mijn keuze voor Equine dry needling volgens de methode van Andrea Schachinger. Bij deze methode wordt rekening gehouden met de spierketens (verschillende spieren die via fascia met elkaar verbonden zijn, anatomy trains). Door het aanprikken van één of enkele doelgericht gekozen spieren, worden meerder spieren in de keten bereikt, waardoor minder prikken noodzakelijk is.

 Medical Taping

Medical taping wordt veelal gebruikt door fysiotherapeuten, voornamelijk in de sportwereld.

Kinesiologie tape is een elastische tape die een liftend effect heeft. De huid en onderliggend fascia wordt iets opgetild waardoor onder andere de bloedcirculatie rondom het aangedane gebied wordt verbeterd. Tevens wordt de druk verlaagd en de pijn verminderd. Kwalitatief goede kinesiologie tape kan over een langere periode gedragen worden, waardoor een doorlopende behandeling wordt gerealiseerd. Dit zal er voor zorgen dat het herstel aanzienlijk bevorderd wordt ook na de osteopathiebehandeling.

Kinesiotape wordt succesvol gebruikt om:

  • Spieren te activeren
  • Spieren te ontspannen
  • Gewrichten te ondersteunen
  • Doorbloeding (en dus herstel van het weefstel) te bevorderen
  • Afvoer van lymfe bij vochtophopingen
  • verbetering van de mobiliteit van littekens
  • Ondersteuning van het lichaam om in een correcte houding te bewegen

Voor paarden en honden gebruik ik kinesiotape die speciaal gemaakt is voor dieren en dus beter kleeft op een vacht dan gewone kinesiotape. De eerste 24u zijn het belangrijkste om herstel te bevorderen, doorgaans blijft de tape echter langer, tot wel 7 dagen op het lichaam zitten.

0